האירופים מתנגדים נחרצות לתוכניתו של טראמפ ומתעקשים על שילוב הרשות הפלסטינית בשלטון ברצועה – אך שוכחים שמרבית התושבים ברשות הפלסטינית מזוהים עם חמאס. דוד בן בסט
האירועים שהתרחשו במהלך החזרתם של שלושת החטופים בשבת האחרונה כפי שנוהלו בידי חמאס, חושפים את עומק האכזריות של הארגון לא רק כלפי הישראלים – אלא גם כלפי בני עמו.חמאס לא רק בוחר את המשוחררים לפי קריטריונים מחושבים היטב שמטרתם להעמיק את השסע בישראל, אלא גם דואג לוודא שכל פרט בעסקה ישמש ככלי תעמולתי וכמנוף ליצירת פחד וכאב. תתי־האדם הללו משתמשים בחטופים ככלים פוליטיים ולא רק כקלפי מיקוח. כל שחרור מתוזמן, מחושב, ונועד לשרת אסטרטגיה ארוכת־טווח של פירוק החברה הישראלית מבפנים.
תמונת ההמון של "בלתי מעורבים" החוגג את החטיפות מסמלת את אובדן האנושיות והאכזריות של מהונדסי התודעה העזתים לשנאה, עינויים, אונס ורצח של אזרחים שלווים, שכל פשעם הוא היותם יהודים.
כולנו ראינו את קבלת הפנים המזעזעת של ההמון הפלסטיני העזתי לחטופים. בעוד השבויים הישראלים סבלו מאימה, רעב ואלימות בבתי הכלא המאולתרים של חמאס, הרחוב העזתי ניסה לחגוג את ההשפלה שלהם, אבל חטופינו חזרו גאים, בראש זקוף ומורם ועטופים בדגל הלאום.חמאס לא רק עודד את החגיגות המתועבות הללו, אלא גם תיעד והפיץ אותן בעולם. התמונות של ההמון מריע לשובים ומקלל את הקורבנות הן עדות נוספת לכך שהבעיה אינה רק בהנהגת חמאס אלא גם בחברה הפלסטינית עצמה. האכזריות של חמאס בבחירת החטופים שישוחררו, כמו גם התמיכה העממית שהוא עדיין נהנה ממנה, מוכיחות שמדובר בארגון ששולט לא רק בכוח הנשק אלא גם בתודעה של הציבור הפלסטיני.
לא לחזור על הטעות.
חמאס, חשוב להזכיר, לא מהסס לדכא באלימות כל התנגדות פנימית. לאורך השנים הוא ביצע הוצאות להורג של מתנגדים פוליטיים, במיוחד מקרב תומכי פת"ח והרשות הפלסטינית. הוא כלא ועינה אזרחים עזתים שהואשמו בשיתוף פעולה עם ישראל או בהבעת ביקורת כלפי שלטונו. חיסולי חשבונות פוליטיים מתבצעים ללא משפט, תוך שימוש באלימות קיצונית.
כשמרבית התושבים ברשות הפלסטינית מזוהים עם חמאס, והנהגתו של אבו מאזן חלשה ולא נהנית מאמון הציבור, האפשרות שהיא תשלוט בעזה היא יותר אשליה מאשר תוכנית מציאותית. האפשרות שחמאס ישתלט שוב על הרצועה, אם זו תימסר לרשות הפלסטינית, היא כמעט ודאית.תושבי עזה החוזרים אט־אט לבתיהם מוצאים במקום חורבות שלא ראויות למגורי אדם. המצב ההומניטרי ברצועה נותר קשה, עם מחסור במים, דלק ושירותי בריאות. עלות השיקום הכוללת מוערכת ב־40 מיליארד דולר, עם צפי שהשיקום יימשך עד שנת 2040. ההרס הנרחב החזיר לאחור את רמת הפיתוח בעזה בעשרות שנים.
האתגרים הניצבים בפני המדינות שיסייעו בשיקום חורבות עזה, בנוסף להיבטים הכלכליים, הם גם פוליטיים וקשורים לניהול השיקום והבטחת היציבות באזור. וכי איזו מדינה, ולו העשירה ביותר, תרצה להיכנס לדייסה הזאת. גם התומכת הגדולה, קטאר, מתלבטת אם להשקיע סכומי עתק כשכלל לא ברור אם הלחימה עשויה להתחדש בהמשך.
חמאס אינו מוכן לוותר על שליטתו בעזה בשום מחיר, גם אם ישראל תיסוג מהרצועה ותאפשר לרשות הפלסטינית להשתלט עליה, חמאס ישתמש בכלים שכבר הפעיל בעבר: חיסול של אנשי פת"ח, טרור פנימי והמשך הברחת נשק לשימוש עתידי נגד ישראל. ללא פירוז מוחלט וללא שינוי אידיאולוגי עמוק בחברה הפלסטינית, לא ניתן יהיה להבטיח שרצועת עזה לא תשוב לשליטת חמאס, בין שבאמצעות בחירות ובין שבכוח הזרוע.מדינות המערב לוחצות על ישראל להסכים לכך שהרשות הפלסטינית תהיה אחראית לשלטון ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה. הסכמה כזאת היא מסוכנת, חסרת תוחלת ולא ישימה בשלב זה. הבעיה המרכזית היא שהתמיכה בחמאס בקרב התושבים בעזה לא נעלמה, ואף התחזקה בחלק מהמגזרים.
חמאס הצליח לבסס עצמו לא רק ככוח צבאי, אלא גם כתנועה עממית ששולטת בכל רובדי החיים ברצועה.יש לזכור שהמציאות הזו כבר התרחשה בעבר. ב־2006, בבחירות הראשונות והאחרונות לפרלמנט הפלסטיני, חמאס ניצח את פת"ח באופן חד־משמעי. שנה לאחר מכן חמאס ביצע ברצועה הפיכה אלימה, רצח פעילים של הרשות הפלסטינית, וזרק אנשי פת"ח מהגגות אל מותם. אין שום ערובה לכך שהתהליך הזה לא יחזור על עצמו.
יחזרו לסורם
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבין היטב שהסיכוי שחמאס ישתלט שוב על הרצועה, אם זו תימסר לרשות הפלסטינית, הוא כמעט ודאי. טראמפ כבר הבהיר בפגישתו השבוע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי תוכניתו היא לפנות את כל העזתים מהרצועה, ולתמיד.במסיבת העיתונאים שלאחר מכן הוסיף הנשיא האמריקאי כי הוא מעוניין שארה"ב תיקח בעלות על הרצועה. "נשתלט על עזה, נשטח אותה, נפנה פצצות ובתים הרוסים, זה רעיון נהדר", אמר טראמפ, ואף הכריז: "נעשה כל מה שצריך". נתניהו הביע תמיכה וכינה זאת "רעיון מקורי".מנהיגים באירופה לא רוו נחת מדבריו של טראמפ ויצאו מגדרם על מנת להביע את חוסר שביעות רצונם מהתוכנית. במשרד החוץ של צרפת אמרו כי "עקירה בכוח של אוכלוסייה עזתית תהיה הפרה חמורה החוק הבינלאומי ומתקפה על השאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים. זה יערער את היציבות באזור. העתיד של עזה צריך להיחרט לא דרך שליטה של מדינה שלישית, אלא בתוכנית למדינה עצמאית".
שר החוץ של ספרד חוסה מנואל אלברס התייחס גם הוא לנושא ואמר כי "עזה היא אדמת העזתים. היא חלק מהמדינה הפלסטינית העתידית, שצריכה להתקיים לצד הבטחת שגשוגה וביטחונה של ישראל". שר החוץ של בריטניה דיוויד לאמי הוסיף כי "תמיד היינו ברורים בנוגע לאמונה שלנו בפתרון שתי המדינות. יש להבטיח כי הפלסטינים יחיו וישגשגו במולדתם – בעזה ובגדה המערבית".הגישה האירופית מתעלמת מכך שגם אם ישראל תיסוג מהרצועה ותאפשר לרשות הפלסטינית להשתלט עליה, חמאס ישתמש בכלים שכבר הפעיל בעבר: חיסול פוליטי של אנשי פת"ח, טרור פנימי והמשך הברחת נשק לשימוש עתידי נגד ישראל. התוכנית של נשיא ארה"ב שאפתנית ולא קלה לביצוע, אבל טראמפ כבר הוכיח את נחישותו בהסכמי אברהם, שאולי יובילו להסכמים נוספים בדרך לפרס נובל לשלום?
הכותב הוא מנכ"ל רדיוס 100FM, קונסול כללי כבוד של נאורו, סגן דיקאן הסגל הקונסולרי, נשיא אגודת תקשורת הרדיו הישראלית, ולשעבר כתב של רשת הטלוויזיה האמריקאית NBC
כך שולחת קטאר זרועות תמנון ומממנת טרור גלובלי דרך מגרשי ספורט, תרומות מפוקפקות והשקעות חובקות עולם. אם המערב רוצה לשמור על ערכיו ועצמאותו – עליו לנקוט צעדים נחרצים.