רדיוס 100FM
https://d20x387xvo6jlt.cloudfront.net/wp-content/uploads/2019/08/article_bnr_mobile.jpg

מירושלים עד טהרן: המהלכים הדרמטיים שטראמפ מתכנן

14.03.25

ישראל והפלסטינים, איראן, סין, אירופה, רוסיה ואוקראינה. טראמפ נחוש לנער את העולם מהיסוד ולהוביל תמורות גיאופוליטיות מרחיקות לכת – שעתידן כרגע לוט בערפל. דוד בן בסט

השינויים הגיאופוליטיים המתרחשים בשנים האחרונות ויחסי הכוחות המשתנים בין המדינות הם הדרמטיים ביותר מאז שכוחות בנות הברית ניצחו את גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה.שני נשיאים אמריקאים – דונלד טראמפ (2017־2021) וג'ו ביידן (2021־2025) – הובילו גישות שונות לחלוטין בניהול יחסי החוץ של ארה"ב, מה שהשפיע באופן ישיר על איראן, ביטחון ישראל והיציבות הבינלאומית.

עד שנת 2016 העולם פעל בעיקר תחת הסדר הבינלאומי שהתבסס אחרי מלחמת העולם השנייה, עם ארה"ב כמנהיגת המערב. בתקופת נשיאותו של ברק אובמה (2009־2017), המדיניות האמריקאית נשענה על רב־צדדיות ושיתופי פעולה בינלאומיים.אובמה קידם את הסכם הגרעין עם איראן (JCPOA) ב־2015, שנועד להגביל את פיתוח הנשק הגרעיני שלה, בתמורה להסרת סנקציות כלכליות. ההסכם נועד להפחית את המתיחות במזרח התיכון, אך בישראל הוא נתפס כהסכם מסוכן שהעניק לאיראן חופש פעולה להמשיך בתמיכתה בטרור ובפיתוח תוכניות טילים.

במקביל, רוסיה בהנהגת ולדימיר פוטין סיפחה את חצי האי קרים ב־2014 והתערבה במלחמה בסוריה לטובת משטר בשאר אסד, תוך שיתוף פעולה הדוק עם איראן. סין המשיכה בהתחזקותה הכלכלית והאסטרטגית, תוך הרחבת פרויקט "החגורה והדרך" והעמקת נוכחותה בדרום־מזרח אסיה ובאפריקה. אירופה, למרות משברים כלכליים כמו משבר החוב היווני, שמרה על יציבות יחסית, ונאט"ו תפקד כברית צבאית חזקה תחת ההובלה האמריקאית.עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן ב־2017, העולם חווה שינוי משמעותי במדיניות החוץ האמריקאית. טראמפ דגל בגישה בדלנית של "אמריקה תחילה", שכללה צמצום של המעורבות האמריקאית בנושאים בינלאומיים, פרישה מהסכמים גלובליים וחיזוק הברית עם ישראל תוך עימות גלוי עם איראן.

במאי 2018 הודיע טראמפ על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, בטענה שהוא מספק לאיראן יתרונות כלכליים בלי לעצור את תוכנית הגרעין שלה. בעקבות ההחלטה, החזיר הנשיא האמריקאי את הסנקציות הכלכליות על טהרן במסגרת מדיניות "הלחץ המרבי", מה שאכן הגביר את הלחץ על משטר האייתוללות והוביל לקריסה כלכלית באיראן. טהרן מצידה הגיבה בהגברת פעילותה הצבאית באזור, כולל תקיפת מתקני נפט סעודיים באמצעות טילים, ושיגור כוחות פרוקסי לפעולות טרור ברחבי המזרח התיכון.בינואר 2020 טראמפ נתן הוראה לחסל את קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים, שהיה אחראי על פעילות הטרור האיראנית מחוץ לגבולות המדינה. חיסולו היווה מכה קשה למשטר האיראני וליכולותיו הצבאיות באזור.

לצד העימות עם איראן, טראמפ פעל לחיזוק ישראל בארבע דרכים עיקריות נוספות. דרך אחת, הכרה בירושלים כבירת ישראל – והעברת שגרירות ארה"ב לירושלים, במהלך היסטורי שחיזק את מעמד ישראל בזירה הבינלאומית. הדרך השנייה הייתה הכרה אמריקאית בריבונות ישראל ברמת הגולן. החלטה זו חיזקה את עמדת ישראל מול איומים מצד סוריה ואיראן.הדרך השלישית הייתה הובלה לנורמליזציה היסטורית בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין, סודן ומרוקו, תוך יצירת ברית אזורית מול איראן. הדרך האמריקאית הרביעית הייתה הגברת התמיכה בישראל, כולל שדרוג מערכות ההגנה האוויריות, כמו כיפת ברזל.

לאחר כניסתו לתפקיד ב־2021, ג'ו ביידן ביקש לשנות את מדיניות החוץ האמריקאית ולחזור לדיפלומטיה. הוא ניסה לחדש את המו"מ עם איראן, אך גילה שמאז פרישת טראמפ מההסכם, איראן העשירה אורניום לרמות גבוהות ומתקרבת יותר מאי־פעם ליכולת גרעינית צבאית.איראן ניצלה את הגישה הרכה יותר של הממשל האמריקאי להמשך פיתוח תוכנית הגרעין שלה, להגברת התקפותיה דרך שלוחות טרור כמו החות'ים בתימן וחיזבאללה בלבנון, ולחיזוק קשריה עם רוסיה וסין. במקביל, התמיכה האמריקאית בישראל נמשכה, אך הגישה של ביידן הייתה מסויגת יותר בהשוואה לקודמו.

העולם היום מפולג יותר ומגשש את דרכו בצומת דרכים, הן באספקט הכלכלי, הן בנושא המלחמה הנמשכת בין רוסיה לאוקראינה, והן בנושא המלחמה בין ישראל לאויביה. מדינות המערב שתמכו באוקראינה בראשות וולודימיר זלנסקי, מתחילות לאבד את סבלנותן נוכח המלחמה הנמשכת, אבל בניגוד לארה"ב, מדינות אירופה עדיין מסייעות לאוקראינה ומספקות לה נשק.איראן ממשיכה להוות איום על העולם החופשי, ובעיקר על ישראל, וממשיכה לשלוח נשק ולתמוך בחיזבאללה בלבנון. בד בבד, סין מחזקת את קשריה עם רוסיה ואיראן, תוך המשך האתגר מול ארה"ב בזירת המסחר והטכנולוגיה. בשורה התחתונה, המדיניות הגיאופוליטית השתנתה באופן דרמטי בין כהונתו של ביידן לזו של טראמפ בכהונתו השנייה.

אתגרים מורכבים

היחסים הביטחוניים בין ישראל לארה"ב התהדקו בשנים האחרונות, במיוחד בתחום שיתוף הפעולה הצבאי. תמרונים אוויריים משותפים, הכוללים את מטוסי הקרב המתקדמים של שתי המדינות ואף מפציצים אסטרטגיים, הפכו לתדירים ומשמעותיים יותר. התפתחויות אלו מתרחשות על רקע תמיכה אמריקאית חסרת תקדים בישראל מאז בחירתו של טראמפ לנשיא.בשנת 2023 התקיים תרגיל Juniper Oak האמריקאי, שבו השתתף חיל האוויר הישראלי עם פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, בהובלת טייסת 115 ("הדרקון המעופף") ובהשתתפות מספר טייסות קרב ישראליות. ממש לאחרונה נצפתה השתתפות של מפציצים אסטרטגיים אמריקאיים מסוג B52. מפציצים אלו, המסוגלים לשאת נשק גרעיני, מהווים כלי הרתעה משמעותי.התרגילים המשותפים של ישראל וארה"ב משדרים מסר ברור לאיראן ולגורמים העוינים באזור בדבר הנחישות להתמודד עם איומים פוטנציאליים. למרות התרגילים המשותפים במהלך השנים, איראן לא ממש הורתעה ותהליך העשרת האורניום נמשך, כאמור, עד לרמות המתקרבות לאלו הדרושות לייצור נשק גרעיני.בחירתו של טראמפ בעת הזו היא בעלת חשיבות עליונה לביטחונה של ישראל.

אכן, כמעט כל נשיאי ארה"ב בעבר ראו חשיבות בהגנה על ביטחונה של ישראל, אולם טראמפ, למרות היותו בלתי צפוי, מסתמן כאחד הנשיאים היותר ידידותיים לישראל. תמיכתו הבלתי מסויגת במלחמה בארגון הטרור חמאס, צעדיו נגד האנטישמיות, הגיבוי הדיפלומטי שהוא מעניק, והחשוב מכל – מחויבותו להחזרת כל החטופים, מתבטאים לא רק בדיבורים, אלא גם בפעילות שקטה וסמויה שעוד ידובר בה.

איראן כבר מזמן הפכה להיות לא רק איום על ביטחונה של ישראל, אלא גורם שעלול לערער את יציבותן של מדינות רבות נוספות. דיווח ב"טלגרף" הבריטי בחודש שעבר חושף כי איראן, בשיתוף פעולה עם קוריאה הצפונית, פיתחה בחשאי טילים גרעיניים בעלי טווח של 2,900 ק"מ – שיכולים להגיע גם לאירופה ולישראל.טראמפ הודיע השבוע כי שלח מכתב למנהיג איראן עלי חמנאי, ובו ביקש לנהל מו"מ על הסכם בנוגע לגרעין האיראני. "אמרתי – אני מקווה שאתם הולכים לקיים מו"מ, כי זה יהיה הרבה יותר טוב עבור איראן", סיפר טראמפ בריאיון לרשת פוקס ניוז. "האלטרנטיבה האחרת היא לעשות משהו – כי אי אפשר לתת להם להשיג נשק גרעיני, ישנן אפשרויות אחרות זמינות".

טראמפ הבהיר כי "אם איראן לא תנהל מו"מ, זה יהיה מאוד מכוער עבורה".ביום שלישי שעבר דיווחה רשת בלומברג מפי גורמים המעורים בנושא כי רוסיה הסכימה לבקשת ממשל טראמפ לתווך במגעים מול איראן, כולל בתוכנית הגרעין ובתמיכתה בשלוחיה במזרח התיכון – חיזבאללה, החות'ים והמיליציות.כיום העולם ניצב בפני אתגרים מורכבים: האם המעצמות ישכילו להתאחד כדי לסיים את מלחמת רוסיה־אוקראינה, לעצור את איום הגרעין האיראני ולסייע לישראל נגד אויביה – או שהסכסוכים רק ילכו ויחריפו. ימים יגידו.

הכותב הוא מנכ"ל רדיוס 100FM, נשיא אגודת תקשורת הרדיו הישראלית, קונסול כללי כבוד של נאורו, ולשעבר כתב של רשת הטלוויזיה האמריקאית NBC

שתף

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

25.04.25

כך שולחת קטאר זרועות תמנון ומממנת טרור גלובלי דרך מגרשי ספורט, תרומות מפוקפקות והשקעות חובקות עולם. אם המערב רוצה לשמור על ערכיו ועצמאותו – עליו לנקוט צעדים נחרצים.

 / 
מנגן עכשיו

מנהרת הזמןעם ירון אשבל